Z čerstvé rebarbory jsme si v rámci předmětu Svět práce uvařili ve třetí, čtvrté a šesté třídě rebarborový nektar. Chutnal téměř jako jablečný džus. Přesvědčili se o tom i zarputilí odmítači rebarbory, včetně mě.
Nejlépe chutná nektar vychlazený.
Kdo by si chtěl náš nektar vyzkoušet, zde je recept.
Potřebujete:
300 g rebarbory
150 g třtinového cukru
100 ml vody
šťávu z ½ malého citronu
Postup:
Omytou neoloupanou rebarboru nakrájejte na plátky. Přidejte šťávu z citronu, cukr a vodu. Přiveďte k varu, stáhněte „plamen“ a nechte 20 minut probublávat. Poté směs dohladka rozmixujte tyčovým mixérem. Pak přidejte 1,5 – 2 l vody, podle toho, jak chcete mít nektar silný.
Nejlépe chutná chlazený.
Tak na zdraví.
P.S. V době, kdy jsme čekali, než se nektar uvaří, si děti stavěly s oblíbenou stavebnicí. Kostiček se chopili všichni žáci s nadšením.